27 juni 2019

Lås datorn med mobilen

Tillhör du dem som glömmer att låsa din dator när du går ifrån den? Många har säkert fått höra vikten om detta från sin IT-avdelning men glömmer det ändå. På mitt första IT-jobb under 90-talets sista skälvande månader så gällde hård kamratuppfostran för de som glömde. Många var mailen som gick ut till samtliga på kontoret och att någon satt naken vid sin dator. Mig veterligen så var det enbart för att driva med den som glömt, jag såg åtminstone att majoriteten var påklädda. När det började spåra ur så började vi med att man fick bjuda på fika istället, det kändes mindre pennalistiskt.

Microsoft har arbetat hårt på inloggning i senaste versionen av Windows 10, 1903. Inloggningen ska vara snabb, smidig och säker och har i och med den senaste versionen lagt till en rad alternativ för inloggning. Det är numera väldigt smidigt för användare att själva sätta upp exempelvis fingeravtrycksinloggning. För att detta ska fungera krävs dock att administratörerna av nätverket gjort sin läxa med infrastrukturen i bakgrunden.

Funktionen jag vill blogga om har dock hängt med ett tag; Dynamiskt lås.

Anslut din telefon via Bluetooth i inställningarna och gå därefter till inloggningsalternativ och scrolla ned till dynamiskt lås och kryssa i rutan. Om din telefon är tillagd så kommer den att dyka upp automatiskt. Klart! När datorn tappar kontakten med din telefon i några sekunder så låses datorn. Dessvärre förutsätter detta att man kommer ihåg att ta med sin telefon och floran av enheter där detta fungerar ganska begränsad. Personligen hade jag gärna sett att det fungerade med min Apple Watch.

Åt andra hållet fungerar det sämre, det vill säga att låsa upp med mobilen…. Fram tills nu! Med 1903 är det möjligt att logga in och låsa upp datorn med hjälp av en app i mobilen. Men det får bli en separat bloggpost..

dynamiskt lås