26 april 2019

Som Gert Fylking hade sagt: -”ÄNTLIGEN!”

För de av mina läsare som någon gång har haft ansvar för ett datacenter, en lagringsmiljö eller bara ett par servrar, så kommer ni snart förstå vad jag menar.

När en hårdvara släpps så har den, precis som ett operativsystem, eller för all del en ny sambo, en hel del brister som inte upptäckts innan den blev en del av ditt ekosystem. För att åtgärda de brister som upptäcks så arbetas det med uppdateringar och åtgärder, som helst skall smygas in så att inte ”brukaren” får följdproblem. Tyvärr innebär detta att när även omvärlden utvecklas, så blir snabbt de gamla åtgärderna obsoleta när det uppstår nya behov och möjligheter. Och så pågår det under hela livstiden.

Om man är ok med bristerna och att ibland lappa ihop sitt ekosystem så struntar man lätt i dessa åtgärder. Men lita på att förr eller senare så kommer det bli ett större problem, som kanske inte går att lösa utan att man genomför alla förbättringar på en gång. Eller skrotar och börjar om. Vilket är jobbigt om det är en sambo, men inte helt trivialt om det är ditt lagringssystem eller server heller!

Så vad har då hänt?

HPE StoreServ 3PAR är en fantastisk produkt på många sätt, och har under årens lopp fått mängder av nya funktioner via sina OS-uppdateringar, som sedan måste patchas. För er som har utfört dessa så vet ni att det kan vara en ganska komplicerad process där det gäller att läsa release notes och vet vilka patchar som skall appliceras i vilken ordning, och vilka beroenden som finns. Vi får en del hjälp av Infosight idag, men jag lägger ändå timmar på att försäkra mig om att det blir rätt innan jag patchar en kundmiljö.

INTE LÄNGRE!

Den 24:e april släpptes manageringsverktyget HPE SP 5.0.5, med bland annat dessa förbättringar:

  • HPE 3PAR StoreServ-specific proactive update recommendations
  • Improved HPE 3PAR StoreServ array checking during the update process
  • A dynamically updated detailed list of available patches
  • Alerts indicating patch availability

Läs gärna mer här https://support.hpe.com/hpsc/doc/public/display?docId=emr_na-a00072092en_us&fbclid=IwAR0TwnckU4zT9l3-B8A7lVx2iTo7RXufhKpoAFwZ3gphkq9FqclD_WJHJ3M

Dessutom släpptes 3PAR OS Update 3.3.1 U3 som, bland annat, gör uppdateringsprocessen säkrare och stabilare. Hela listan av förbättringar kan läsas här: https://support.hpe.com/hpsc/doc/public/display?docId=a00055684en_us

Inom en inte alltför avlägsen framtid kan vi, enligt initierade källor, även slippa den segdragna processen med bokning av Indiska resurser, och maila massa dokument fram och åter med dem.

För jag vill inte köra huvudet i sanden och sluta förbättra och underhålla, men det blir ju oftare gjort om det räcker med en mindre insats. Jag tror även min fru håller med, och är tacksam för det.

Idag är det fredag och jag skall snart åka hem för att patcha den gamla kroppen(min, inte hennes) med ett stort glas vin.

-”ÄNTLIGEN!”

/ Fredrik