19 februari 2019

Vem, Vad & Varför?

Vad ser Check Point och Cuebid i kristallkulan för 2019, hur skall vi tillsammans minimera risken för att data hamnar i orätta händer?

Jag heter Tomas Fridén och arbetar på Cuebid Väst.

Jag kommer blogga om nätverk och säkerhet och dela med mig både av min 20 åriga erfarenhet inom området och inspirera ifrån kundimplementationer och intressanta föredrag och konferenser.

Just nu är jag och mina kollegor Anders Larsson och Thomas Hedströmmer på Check Point Experience i Wien för att lära oss av ett av världens mest välrenommerade säkerhetsföretag. Det finns inte nog med inlärning för att klara allt med dagens hotbild, men mitt löfte till er är att jag fortsätter att utbilda och förkovra mig för att tillsammans med er minimera risken för att ert data skall hamna i orätta händer.

På de 20 åren som jag arbetat har det hänt rätt mycket inom både hotbilden men även inom IT-säkerhetsförsvaret som vi använder. Det är väldigt långt ifrån så som det såg ut när jag installerade min första Check Point miljö som gjordes på Sun Ultra maskiner med Solaris som OS och verision 4.1b av Checkpoint, men reda då låg Check Point långt fram och har till stora delar fortsatt att hålla sitt försprång.

Idag är det inte en stateful brandvägg enbart, utan vi har funktioner såsom:

IPS, Anti-bot
Sandbox-teknik för att minimera risken för Zero-day attacker
Applikationssäkerhet och URL hantering för att coacha användare till att använda Internet på rätt sätt.

Jag kommer inom kort komma med mer information om vad Check Point lanserar för nya skydd och hur de ser på hotbilden inför 2019.

På snart återseende!

Tomas Fridén