14 mars 2019

”Will the AI help me understand my wife?”

Just nu befinner jag mig på en av årets mest betydelsefulla teknikevent för oss som älskar och andas datacenter - HPE Technology and Solutions Summit(TSS)!

Eventet är för anställda och partners till HPE och förmedlar deras syn på framtiden inom datacenter. Dessutom får vi träffa deras samarbetspartner (Veeam, VMware, Intel m.fl.)  och höra vad de gör tillsammans med HPE och varför. I korthet fyra intensiva dagar fyllda av seminarier, labbar, möten och certifieringar med över 3000 delegater från hela EMEA! I år i fantastiska Paris dessutom!

Så hur tror vi då att den närmaste framtiden ser ut inom datacenter?
I huvudsak handlar det om sex områden, torrt kallat ”Super6”, som HPE och Gartner tror kommer vara viktigast. Deras viktning är här formulerade som förväntat värde under 2019, i miljarder dollar.

super6-hpe

Här är min analys av respektive område:

Redefine Experiences at the Edge
En större andel av den enorma mängd IoT-data som skapas måste bearbetas närmare källan, innan det som är av nytta skickas vidare till det datalager som kan göra djupare analyser. Exempel på detta är bildbehandling från övervakningskameror, analys av rörelsemönster i ett shoppingcenter eller sensordata i en maskin. För detta har HPE förstärkt sin linje med servrar kallad Edgeline, anpassad för tuffare förhållanden och med fler anslutningsmöjligheter t.ex.

Right mix of Hybrid Cloud
Vi har nog alla förstått att det inte är antingen eller när det gäller privata eller publika moln, och därför måste vi anpassa produkterna för dessa så att det blir mer sömlöst att hantera data oavsett var det ligger. Exempel på detta är Azure Stack på Proliant, och hur t.ex. Veeam släpper funktioner för backup av VM:ar i Azure och Azure Stack.

Storage to Intelligent Flash
När flashdisken blev överkomlig i pris exploderade marknaden med nya lösningar på gamla problem. Utvecklingen fortsätter med NVMe och SCM(Storage Class Memory) som ger latency närmare microsekunder än millisekunder. Detta ger oss t.ex. nya möjligheter att snabbt bearbeta stora mängder data, t.ex. för AI/Machine Learning.

Unlock data with AI
Ingen har väl missat hur utvecklingen in om AI exploderat i? I första hand handlar detta om att använda den guldgruva av information som vi tidigare bara låtit kallna, för att vi inte haft möjlighet att bearbeta den- Exempel här är Infosight från Nimble-köpet, som analyserar data från Nimble, 3PAR och nu Proliant-servrar, för att lösa problem innan de uppstår och stödja det autonoma datacentret. Veeam annonserade att de kommer släppa en liknande funktion! För er som lagt timmar i deras forum och med sökningar på kryptiska felmeddelanden förstår nyttan av detta! Kan man kalla det ett ”automatiskt Google translate för problemanalys”?

Transform IT with Software Defined
Färre och färre tillverkare bygger funktionsspecifik hårdvara. Orsaken är helt enkelt att det är billigare, snabbare och mer dynamiskt att skapa en programvara som virtualiserar/emulerar funktionen, och sedan använda sig av generisk hårdvara, t.ex. en Proliant-server (som är världens mest sålda btw). Exempel på detta är virtualisering av nätverk genom VMwares NSX, StoreOnce VSA som är en ett backuptarget som en VM som kan läggas i t.ex. Azure m.m. Detta möjliggörs också av att vi nått en prestanda i minne, disk och processor som tillåter detta.

Everything-as-a-service
I publika moln kan vi se exakt hur mycket den tjänst vi nyttjar kostar, vilket gör att vi kan skruva och se förändringen, enbart betala för det vi nyttjar, men också få en prognos och en uppfattning om hur budgeten ser ut för den närmaste framtiden. Underbart för en CIO eller ekonom, men även för en utvecklare eller tekniker som kan testa och utveckla med kort startsträcka och avveckling. Vi kommer få se mycket mer av pay-per-use och subscription based IT, mer OPEX än CAPEX, fler dynamiska affärsmodeller och snillrika sätt att leverera IT.

Detta var bara inledningen av min TSS-upplevelse! Jag återkommer med exempel på nyheter inom olika områden och från olika leverantörer. Nu skall jag nämligen in i nästa spännande labb!
Ranelöv-HPE